Alle har ret til en god uddannelse

Uddannelse er en menneskeret som alle mennesker har krav på. Det er også en af de vigtigste forudsætninger for langsigtet udvikling. Alligevel er der 61 millioner børn, 74 millioner unge og 796 millioner voksne i verden, der aldrig får muligheden for at få en uddannelse. Udover dette er den uddannelse mange får, ikke en god uddannelse og der er derfor alt for mange, der ikke lærer det de burde. De fleste af dem bor i de fattigste lande i verden.

Quechua-børn, Sucre, Bolivia - Foto: Toke Nyborg
Quechua-børn, Sucre, Bolivia - Foto: Toke Nyborg

Der er sammenhæng mellem velstand og god uddannelse. I de rige lande er uddannelsesniveauet højt. I de fattige lande skræmmende lavt. Det har konsekvenser for udviklingen af de fattige lande. Dårlig uddannelse  gør at mennesker har sværere ved at kæmpe for deres rettigheder, komme ud af fattigdom og aktivt deltage i en demokratisk udvikling af deres land.

For IBIS er det centralt at se kritisk på indholdet og kvaliteten i den uddannelse, der tilbydes  i de fattige lande IBIS arbejder i. Det er nemlig langt fra alle uddannelsessystemer, der giver børn, unge og voksne brugbar viden, færdigheder og holdninger, så de kan have  indflydelse på deres eget liv.

IBIS samarbejder med og støtter folkelige organisationer verden over med at stille krav om kvalitetsuddannelse til alle. Og det går fremad. Antallet af børn og unge, der kommer i skole stiger støt, men desværre følger kvaliteten ikke med og alt for mange børn, unge og voksne i verden kan stadig ikke læse og skrive. Retten til en god uddannelse kræver politiske forandringer og koster penge. Penge mange fattige lande ikke har, og som de rige lande og donorer har lovet at bidrage til.

IBIS arbejder med at sikre at de mest udsatte og fattige børn, unge og voksne får retten til en god uddannelse opfyldt. Vi har særligt fokus på piger, kvinder, mennesker i konfliktzoner, børne-arbejdere, etniske grupper og andre grupper, der er udsatte i de lande IBIS arbejder i.